Neloupané pistáciové oříšky pražené, solené. Perfektně se hodí k večerní loupačce u TV. Určitě vás ohromí!
Složení: Pražené pistácie ve skořápce (98,6%), sůl (1,2%), bramborový škrob (0,2%).
Skladování: Skladujte v suchu při teplotě do 25°C. Po otevření ihned spotřebujte. Chraňte před přímým slunečním zářením.
Alergeny: Výrobek může obsahovat stopy arašídů, suchých skořápkových plodů a výrobky z nich.
Země původu: USA
Upozornění: Tento výrobek prošel mnohonásobnými kontrolami. Eventuálním kouskům skořápek/pecek se nedá zabránit ani při nejmodernějším způsobu balení. Z tohoto důvodu není vhodný pro děti do 3 let. Doporučujeme přebrat.
Pistácie je zhruba 10 m vysoký a asi 30 m široký keř, který kdysi nejspíše divoce rostl v suchých oblastech střední a západní Asie. Dále se pistácie pěstují v jihovýchodní Asii a ve Středomoří, kam se dostali ve středověku. Od poloviny19. století se pěstují i v Kalifornii.
Plody pistácií – pistáciové oříšky, jsou béžové skořápky, ve kterých je ukryto jádro, které může být barvy žluté až po nejrůznější odstíny zelené. Skořápky rostou na stromech v hroznech. Pokud skořápka dozraje, podélně puká na spojnici. Pokud však má nepříznivé podmínky v průběhu růstu, skořápka nepuká.
Platí, že čím zelenější plod, tím je kvalitnější. Jádro je ještě obaleno červenou slupkou, která se snadno slupuje a má charakteristicky nasládlou chuť. I samotné jádro je nasládlé chuti a má charakteristickou vůni.
Pistácie mají v průměru 55% olejů, 20% bílkovin a 15% cukrů, čímž se řadí mezi mimořádně cenné potraviny.
Obsahují draslík, hořčík a vápník, vitamíny A, B, E, železo, měď, selen a zinek a další silné antioxidanty.
Použití pistácií je všestranné, jádra se konzumují čerstvá, pražená, solená či jinak ochucená.
Z čerstvých pistácií se vyrábí zmrzliny.
Dále také moučníky typu baklava, což je středomořský recept z listového těsta a supersladké náplně s pistáciovou či mandlovou příchutí.
U nás jsou nejznámější pražené solené pistácie, které vylupujeme z naprasklých skořápek. Plody pistácií jsou zelené, přesto jsou někdy černé a to pokud byly před pražením naloženy v soli a citronu. Občas se dají sehnat i nesolené pistácie a ty jsou vhodné pro použití do sladké kuchyně.
Balení 1kg.