Dračí ovoce, neboli pitahaya. Sladké ovoce plné chutí. A navíc ta barva! Ochutnejte ho i vy a neodoláte!
Složení: Mrazem sušené dračí ovoce.
Skladování: Skladujte v suchu při teplotě do 25°C. Po otevření ihned spotřebujte. Chraňte před přímým slunečním zářením.
Země původu: Čína
Upozornění: U 1000 g balení se může, z důvodu výroby u dodavatele, vyskytnout prach/kousky ve množství nepřekračující 15% objemu. Jde o výrobek přímo z výroby.
Pitahaya se stala módním ovocem, které je však u nás poměrně vzácné, neboť se hůře transportuje. Jedlé plody kaktusu skrývají pod atraktivní slupkou aromatickou dužninu, jejíž chuť připomíná angrešt i vodní meloun. Ze semínka, získaného ze zralého plodu, můžete kaktus i vypěstovat.
Plody jsou velmi citlivé na otlak a proto se jen zřídka přepravují. Také objem sklizně je velmi malý, proto je toto ovoce spíše vzácné. Bezostné masité plody zvané pitahaya, pitaya, nebo též dračí ovoce (dragon fruit) či jahodová hruška aj, jsou oválné bobule pokryté třírohými podlouhlými šupinami. Dosahují délky až dvaceti centimetrů a váží kolem 300 g. Nejčastěji mají červenou, až fialovou slupku a šedobílou dužninu, existují však také druhy s červenou slupkou i dužninou (Hylocereus costaricensis), nebo žlutou slupkou a bílou dužinou (Hylocereus megalanthus). Dužina ukrývá drobná černá semínka, která jsou rovněž jedlá.
- Dužnina chutná mírně nakysle a je lehce aromatická. Připomíná směs angreštů a vodního melounu.
- Je bohatá na vitamin C, karoteny, vápník, železo.
- Je nízkokalorická a obsahuje množství vlákniny.
Nejčastěji se ovoce konzumuje čerstvé. Dužnina rozkrojené bobule, pokapaná limetovou šťávou která chuť zvýrazní, se vyjídá lžičkou. Plod lze i snadno oloupat a nakrájet do salátu. K dostání bývají ovocné nápoje a šťávy vyrobené z těchto plodů. Exotický koktejl si můžete vyrobit i doma.
Balení: 100g